Как да се отървем от хлебарките

Получихмe запитване от наш клиент, относно проблем с хлебарките.

Въпрос:
В апартамента на родителите ми се появиха хлебарки. Преди две години им купих две спринцовки с български гел и обработих целия им апартамент. Отначало силно намаляха и след това изчезнаха, но от тази пролет се появиха пак и се щурат насам натам през целия ден. В някои дни ги няма изобщо, но през почивните дни е истинско нашествие. Моля за някакво обяснение.

Отговор: (изготвен от специалист в областта)
Ситуацията е напълно обяснима. След обработката на жилището с препарата под формата на гел сте унищожили намиращата се в него популация. Инцидентно сте виждали след време единични екземпляри влизащи от съседите ви през цепнатини и фуги /особено ако техните жилища не са третирани/. Възможните обяснения са две, като е напълно вероятно и двете да са верни:

1.Действието на активното вещество в хранителната примамка под формата на гел не е вечно. Периодът му на ефективност е до две години от датата на производство /приблизително/. Необходимо е да се опресни като по местата на обичайните пътища за разпространение се поставят нови точки от продукта. Поставят се чрез шприцване със спринцовката или се използват вече готовите къщи за хлебарки в другия вид разфасовка. Разликата между двата вида е ,че спринцовката е предназначена за директно нанасяне в трудно достъпни места и отвори, а контейнерите са предварително заредени и имат предназначение да пазят препарата от достъп на деца или домашни животни.
2.През пролетно-летния сезон се започват битовите ремонти в жилищните сгради и всяко почукване, къртене или местене на мебели предизвиква вибрации в железобетонната конструкция, които се разнасят из цялата сграда. Хлебарките са особено чувствителни на тема трептения и вибрации, улавят ги чрез крачетата си и започчват панически да се разбягват. По този начин се разпространяват и в помещения до които в момента не са забелязвани. Препоръката е да се замажат при следващия ремонт всички цепнатини и фуги към съседни помещения и да се поставят защитни уплътняващи ленти под и около входните врати.
В завършек си позволявам да обобщя, че освен непроницаемостта на помещенията за хлебарки е необходимо и да се поддържат постоянно действащи гел точки с цел привнесени с опаковки и чанти екземпляри или навлезли по друг начин да попаднат на тях, да ги консумират и да не дават поколения.

reklama-hlebomor-e

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top