Мишките носят в къщите ни 35 заразни болести!

Късната есен е времето, в което мишките и плъховете отново търсят убежище в домовете. Затова трябва да направим всичко възможно да ограничим настъплението им – особено в къщите, които са в близост до селскостопански терени, стопанските постройки или до приземните етажи и сутерените на жилищни сгради.

Ако пипне, без да знае урина на плъхове, човек с ранички по кожата рискува да заболее от лептоспироза. Тя има две форми – лека, грипоподобна и тежка – с пожълтяване и засягане на бъбреците. За да се намали рискът от опасните зарази, проф. Кантарджиев съветва да се запушат всички пукнатини и дупки, през които гризачите могат да влязат в жилището. Много важно е кухнята да бъде “недостъпна” за тях.

Друго тежко заболяване, за което виновни са мишките и плъховете, е туларемията. Тя застига хората, ако гризачите са били в контакт с хранителни продукти. Най-често източник на заразата се оказва зимнината. “Туларемията протича с подуване на шийните лимфни възли, обикновено едностранно. Наблюдавали сме също очни форми на болестта. Те се отключват, ако човек е докоснал очите си с немити ръце, например докато бели зеленчуци, които преди това са били в контакт с болни мишки”

В сутерените, където се съхранява зимнината, е препоръчително бурканите, консервите и всички останали продукти да са най-малко на 30 см от пода. А храната в цялата къща да се държи в затворени съдове. Тази за домашните любимци да не се оставя непокрита през нощта. “Където има гризачи, поставяйте капани. Почиствайте жилищните площи от екскрементите и урината им, след това дезинфекцирайте.
В противен случай ви дебне заразно заболяване”
Местата за барбекю и летните кухни също да са хубаво почистени и дезинфекцирани, както и след употреба. “А ако живеете в блок, всеки път след слизане в сутерена внимателно избършете обувките си и си измийте ръцете си”
Приземните етажи и самостоятелните къщи или вили са в най-голям риск от гризачи, тъй като плъховете лесно попадат в тях чрез канализацията. В големите градове в нея живеят обикновено 2-3 пъти повече плъхове, отколкото са жителите на населеното място. Например в София има милиони гризачи.

rodekil-200 rodekil-pasta-protiv-mishki rodekil1kg rodekil-peleti-protiv-mishki-small rodekil100-small

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top